FőlapSzolgáltatásokDöntés szimuláció

Legyen szó akár termelésről, akár szolgáltatásról a vállalatok mindennapi működése számos különböző tevékenységet végző részleg, és az azokat összekapcsoló, egymással gyakran párhuzamosan futó folyamatokból tevődik össze.

Jellemzően, minél nagyobb méretű a vállalat, minél sokrétűbb a tevékenysége, minél több erőforrást használ, melyek több folyamathoz kapcsolódnak, annál komplexebbé válik a működési folyamatok hálózata.

Megfelelő döntést az képes hozni, aki ismeri a folyamatok, folyamatelemek és erőforrások kapcsolatát, azt mérni, becsülni tudja. Ez az optimalizálás előfeltétele. Ehhez nyújt eszközt az ún. diszkrét esemény szimuláció (DES). A DES alkalmas arra, hogy a vállalati folyamatokat a valóságnak megfelelően leírja és szimulálja, reprezentálva az egyes folyamatok és folyamatelemek hierarchiáját, kapcsolatait.

 A DES alkalmas

 • Teljes folyamat és valamennyi részfolyamat leírására, szimulációjára
 • Az egyes folyamatokhoz és valamennyi részfolyamathoz költségek rendelésére 
 • A tevékenységben bekövetkező változások bemutatására, dinamikus kezelésére
 • Végső soron: a folyamatok optimalizálására.

A DES szimulációra alapuló ABC költség allokációs eljárás ágazattól függetlenül alkalmazható minden olyan esetben, ahol szükséges:

 • a vállalati folyamatok megtervezése vagy átformálása

 • üzleti döntések előkészítése és modellezése pl. 3. gépsor beállítása

 • új termék bevezetésének hatásai a folyamatokra

 • komplex folyamatok átvilágítása

 • termeléshez kapcsolódó, látens költségek kimutatása és számszerűsítése pl. anyaggazdálkodás, értékesítés és számlázási feladatok költsége az optimális erőforrás allokáció meghatározása erőforrások számának csökkentése/növelése pl. létszámleépítés

 • új gép beállítása és az indokolt többleterőforrás mértékének meghatározása

 • Lean szemléletű folyamattervezés esetén a folyamatok modellezése és a költségekre gyakorolt hatásuk kimutatása.

 

Akkor, amikor az egyes folyamatokon, jelenségeken belül az egyedek, vagy azok egy csoportjának a működése határozza meg a szabályokat - ott ágens alapú (AB) szimulációt használunk.

Az AB alkalmas

Egyedek, vagy egyedek csoportjainak vizsgálatára, szimulációjára. Az egyedek kapcsolatba kerülnek eseményekkel, egymással így időben és térben változó tulajdonságokat vehetnek fel, vagy hagyhatnak el. Ebből fakadóan tipikusan alkalmas az AB szimuláció társadalomtudományi jelenségek leírására pl. fogyasztók viselkedése, piacok működése stb.

Munkánk során mi is ilyen feladatokra használjuk pl. vásárlók szokásainak vizsgálatára, ügyfelek igényeinek alakulására vagy éppen emberek mozgásának vizsgálatára, adott térben reptér, vagy rendelőintézet... stb.

Kapcsolat

Székhely:2094 Nagykovácsi, Tompa Mihály u. 9. 

E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.  

Telefon: 06-30-201-7554

Rólunk

Az üzleti-gazdasági élet valamennyi területén szembesülnünk kell különböző jellegű kockázatokkal. Célkitűzésünk, hogy ezen kockázatok hatékony kezelésében, modellezésében nyújtsunk segítséget.

Bővebben...